Guacamole – idealny sposób na wykorzystanie awokado

Z coraz większą ciekawością sięgamy po egzotyczne produkty, które jeszcze nigdy nie gościły w naszej kuchni. Jesteśmy coraz bardziej otwarci na nowe smaki, które po kilku próbach bardzo często zostają z nami na dłużej. Tak jest choćby z awokado i przygotowywanym z niego guacamole.

Jeszcze kilka lat temu awokado było trudno dostępne, a guacamole kojarzyło nam się jedynie z marzeniami o wakacjach w Ameryce Południowej. Dziś, aby skosztować tego przysmaku, wcale nie musimy wyjeżdżać za granicę. Możemy go zrobić też i we własnych domach. Sprawdź, skąd przywędrowało do nas guacamole i wypróbuj prosty przepis na ten dip.

Skąd pochodzi guacamole?

Guacamole, podobnie zresztą jak samo awokado pochodzą z Meksyku, gdzie są znane już od czasów Azteków. Owoce awokado ze względu na swoje właściwości i zawartość składników odżywczych były nawet podstawą ich diety. Zawierają bowiem wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas oleinowy, który reguluje poziom cholesterolu we krwi oraz wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Awokado jest też bardzo kaloryczne, dzięki czemu zaspokaja dużą część naszego zapotrzebowania energetycznego.

Guacamole przebyło bardzo długą drogę i dziś jest znane niemal na całym świecie. Poza Meksykiem, największą popularnością cieszy się również w USA, gdzie jest nieodłącznym elementem kuchni tex-mex.

Jak wybierać awokado?

Dla wielu osób problematyczny może okazać się wybór odpowiedniego, a przede wszystkim dojrzałego awokado. Ale, żeby uniknąć rozczarowania, wystarczy postępować według kilku poniższych wskazówek.

  • Jeśli chcesz od razu zjeść awokado, wybieraj miękkie owoce, które delikatnie uginają się pod naciskiem.
  • Na skórce nie powinno być zbyt wielu ciemnych przebarwień.
  • Awokado odmiany Hass będzie miało ciemniejszą fioletowo-czarną skórkę i lekko orzechowy smak (dojrzewa ono szybciej, dlatego zwykle w sklepach kupimy już dojrzałe egzemplarze).
  • Awokado Fuerte ma znacznie jaśniejszą skórkę i dojrzewa dłużej, dlatego zazwyczaj potrzebuje jeszcze kilku dni, żeby było dobre do jedzenia. W smaku jest delikatniejsze i ma mniej kremową konsystencję.

Przepis na guacamole

Jeśli już uda nam się kupić pyszne awokado i chcielibyśmy spróbować domowego guacamole, czas na sprawdzony przepis (znajdziesz go na stronie https://www.kaufland.pl/przepisy/wyszukiwarka-przepisow/przepis.guacamole.r_id=Recipe_3446761.html). Ten meksykański przysmak zrobisz w zaledwie kilka chwil i z łatwo dostępnych składników — w podstawowej wersji wystarczy tylko awokado, sok z cytryny lub limonki, czosnek, chili, sól i pieprz. Co więcej, guacamole możesz podawać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami — świetnie smakuje zarówno ze świeżymi warzywami, chrupiącym pieczywem, grillowanymi lub smażonymi krewetkami, jak i z tortillą lub kukurydzianymi taco w wersji mięsnej lub wege.

SERDUSZEK